חלוקת דירות - תופעה מתרחבת באיזורי הביקוש
יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב מספר על טרנד המגובה בכדאיות כלכלית. עו"ד גלעד הס המייעץ לועדות מקומיות מאשר את המגמה, אך מזהיר מחלוקה ללא קבלת היתר מראש
במהלך 2006 מורגשת עליה של 15% במספר הדירות באיזורי הביקוש בישראל שבוצעה בהן חלוקה, לרוב לצורך השכרה כשתי יחידות או יותר. כך עולה מסקר שערכה התאחדות קבלני השיפוצים בישראל בקרב עשרות שיפוצוניקים החברים בהתאחדות.
בהתאחדות מסבירים את הגידול בתשואה הגבוהה והכדאיות הכלכלית אשר טמונה בחלוקת הדירות.
1,500 דולר לחודש על דירת 4 חדרים
לדוגמא דירת 4 חדרים בת"א בשטח כ-100 מ"ר שנמכרת בממוצע בשלוש מאות אלף דולר והתמורה החודשית הינה 850 דולר לחודש, מניבה למשכיר לאחר חלוקה של שלוש דירות של 33 מ"ר, שכר דירה חודשי של 1,500 דולר לחודש.
בעיקר לזוגות צעירים וסטודנטים
רוב הדירות המחולקות הנם לאחר החלוקה דירות קטנות בנות 1.5 עד 2 חדרים ומיועדות בעיקר לזוגות צעירים או לסטודנטים בעלויות יחסית נמוכות , אך התשואה לבעל הנכס הינה גבוה מאד לכן יותר ויותר בעלי נכסים מוכנים להסתכן בחלוקת הדירה והשכרתה.
לדברי יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, מדובר ללא ספק באחד הטרנדים הגדולים של ענף הנדל"ן בשנים האחרונות, "אין לי צל של ספק שעקב הכדאיות הכלכלית והתשואה הגבוה לכסף, התופעה רק תלך ותתחזק בעתיד".
מחייב קבלת היתר מהרשות המקומית
עו"ד גלעד הס ממשרד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות', המשמש כיועץ משפטי של משרד ועדות מקומיות במרכז הארץ, מאשר כי אכן מדובר בטרנד שהתחזק מאוד בתקופה האחרונה. לדבריו, יש גידול של עשרות אחוזים בבקשות של בעלי דירות לקבלת היתרים וכן של שכנים המתלוננים על דירות שהורחבו ללא היתר.
הס מסביר כי חלוקת דירה למספר יחידות דיור, מחייב קבלת היתר מיוחד מהרשות המקומית. ההליך הינו לרוב אינו מסובך, אך יכול לעתים ליפול בשל הצורך בתקן חניה הנדרש בחלק מהרשויות.
ללא קבלת היתר, לא ניתן לדברי הס לבצע חלוקה של הדירה בין היחידות השונות, לצורך ארנונה, מים וחשמל. בנוסף, דירות שחולקו ללא היתר, הועדה המקומית מטילה קנסות וגם דורשת החזרה של המצב לקדמותו.