שיפוץ הבית - היתרונות וההפתעות הלא נעימות
לשפץ או לקנות בית בגימור מושלם? שיפוץ הבית כולל הרבה יתרונות, אבל כמעט תמיד תחרגו מהעלות המתוכננת ותתקלו בהפתעות, החל מזו של עלות שבירת קיר בטון ועד לשינויים תוך כדי שיכאבו בכיס. הנה הסיבות וטיפים חשובים כיצד להמנע או לפחות לצמצם את הסחף של שיפוץ הבית. (מתוך המדריך "לרכוש דירה בלי להיפגע")
ההתלבטות בין דירה המוגדרת במודעות "כחדשה" ובין זו הזקוקה לשיפוצים מסיביים - אינה פשוטה. כמובן, הדילמה קיימת גם במקרים שבהם ההבדלים בין הדירות אינם כה קיצוניים.
החסרונות של רכישת דירה הזקוקה לשיפוץ
את חסרונות השיפוצים אפשר לסכמם בשלוש מילים - כסף, זמן וכוחות גוף ונפש. מבחינה כספית מדובר בפרויקט בעייתי, מכיוון שעלויותיו הסופיות אינן ידועות; בדרך כלל נוצרת חריגה מהתקציב, לעתים באלפי דולרים. יתרה מזו, השיפוצים יגזלו מכם זמן רב, והדבר יבוא לידי ביטוי בין היתר באובדן ימי עבודה. קיים גם סיכוי סביר שקבלן השיפוצים לא יסיים את העבודות במועד. ובכלל, השיפוצים כרוכים בהתרוצצויות ובהתרגזויות; מדובר בתהליך מתיש.
שיפוץ הבית על פי הטעם
לדירה משופצת יש ערך מוסף, בתנאי שהיא משופצת על פי צרכיכם וטעמכם. זאת בשל החיסכון בזמן ובטרדה הכרוכים בשיפוצים. לא צריך לחשוב על עלות שבירת קיר בטון, או הסרת הריצוף הישן. אם, לדוגמה, אתם מעריכים כי בדירה שאתם עומדים לרכוש ב-270 אלף דולר תצטרכו להשקיע 50 אלף דולר בשיפוצים, סביר שתהיו מוכנים לרכוש דירה משופצת דומה ב-320 אלף דולר.
ואולם, אין כמעט סיכוי למצוא דירה משופצת שיש בה מענה מלא לצרכים, להעדפות ולטעם שלכם. כך, תיאלצו לשפץ דירה שאינה זקוקה לשיפוצים - או שתגורו בדירה במצב טוב, אבל כזו שכמה מתכונותיה אינן מתאימות לכם.
לשפץ גם את התקציב המשוער
המחיר הסופי של שיפוץ הבית לעולם יהיה גבוה מהמחיר שקבעתם מראש. נהוג להעריך את החריגה ב-20%-30%. אם אתם מתכננים שיפוץ ב-40 או ב-50 אלף דולר – זו חריגה גדולה מהתקציב.
יש להביא בחשבון את החריגה כבר בשלב שבו אתם מתמקחים עם המוכרים על מחיר הדירה. לדוגמה, אם התקציב שלכם הוא 300 אלף דולר לכל היותר, ואתם מעריכים את השיפוץ ב-40 אלף דולר, אל תרכשו דירה ב-260 אלף דולר. זאת, מכיוון שכמעט בטוח כי ההוצאות שלכם לאחר החריגה בעלויות השיפוצים יגיעו ל-310 או ל-320 אלף דולר. זאת, כמובן לפני העלויות הנלוות.
הגורמים העיקריים לחריגה בעלויות שיפוץ הבית
● בעיות לא צפויות. לדוגמה, לפתע מתגלה עמוד בטון שאינו מאפשר שבירת קיר מתוכננת להרחבת חדר השינה - ונדרש פתרון אחר; לאחר הורדת קיר מתגלה בו צינור מים, שהזזתו מחייבת חציבה בקיר נוסף; מתברר שהבוידם אינו גדול מספיק כדי להכיל את המזגן המרכזי. כל אלה מחייבים תשלום נוסף.
●תגובת שרשרת. לדוגמא, רכשתם דירת גג. ביקשתם להגדיל את חדר השינה על חשבון החדר הסמוך. העלות לפי הערכתם הראשונה – 2,000 שקל עלות שבירת קיר בטון ובניית קיר גבס חדש. אבל הזזת הקיר מחייבת גם שינוי של הכניסה לחדר שהוקטן. המדרגות לגג חוסמות את הפתח האפשרי, וכך אנחנו נגררים גם לשבירת המדרגות והזזתם ולאישור מהנדס.
●שכחה. במהלך שיפוץ הבית חומקים סעיפים שנוטים לשכוח, אבל אלה מתגלים ומכאיבים בכיס. לדוגמה, תיכננתם להתקין בדירה מזגן מרכזי, אבל שכחתם שפעולתו מחייבת שינוי של מערכת החשמל לתלת פאזית, כדי שאפשר יהיה במקביל להפעיל את מכשירי החשמל הנוספים. שינוי המערכת כרוך בתשלום של 3,000 שקל לפחות לחשמלאי שיבצע את העבודה וסכום דומה לחברת החשמל שתאשר את תקינותה.
●שינויים יזומים. אתם מתחילים בשיפוצים - ועם האוכל בא התיאבון. בתחילה חשבתם על שיפוץ הסלון, אבל אז התברר שגם במטבח רצוי להחליף את המרצפות.
●חומרים. כוונתכם היתה לרכוש מרצפות שמחירן 70 שקל למ"ר, אבל מצאתם את הצבע הנכון רק באלה של 150 שקל; התכוונתם לקנות כלים סניטריים פשוטים, אבל אלה המעוצבים שבו את לבכם; רציתם תריסים סטנדרטיים, אך המוכר שיכנע אותכם שתריסי סורג הם הדבר שאתם לא יכולים בלעדיו.
● השיפוצניק. שווה פרק בפני עצמו - ולכן גם קיבל כאן מאמר נפרד. בשתי מילים, לפני שתעברו לשם - חוזים בעייתיים ועיכובים שונים, יגרמו לכם כמעט תמיד לעלויות נוספות.