מתוך "לרכוש דירה בלי להיפגע" - המדריך השלם לרוכשי דירות בישראל
קומה גבוהה או קומה נמוכה - מה עדיף
למיקום הדירה בבניין - מבחינת השאלה אם מדובר על קומה גבוהה או קומה נמוכה, יש לעתים משמעות לא קטנה על המחיר. בפרויקטים יוקרתיים של מגדלי דירות, מדובר לעתים על עשרות אלפי שקלים לכל קומה. מצד שני, לא תמיד יש סיבה לשלם על הגובה. הנה כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון לפני שפותחים את פנקס הצ'קים.
קומה גבוהה יותר - והמחיר בהתאם
בפרויקטים חדשים, או כאשר יש חשיבות לנוף - למשל בפרויקטים המשקיפים לים או לפארק, לרוב המחיר עולה עם הקומות, כך שדירה נמוכה תעלה פחות
אבל, לעתים הגובה משפיע דוקא בכיוון ההפוך. למשל, דירת גן - דירה בקומת הקרקע עם גינה צמודה, עולה יותר מדירות בקומות הגבוהות. בנוסף, בבניין ללא מעלית, דירה בקומה השלישית עולה פחות מהדירות הנמוכות יותר.
ויש עוד שיקולים לטובת קומה נמוכה וגם גבוהה..
דירה בקומה העליונה חסינה מנזילות באמבטיה של השכן, אבל עלולה לעמוד מול צרה גדולה יותר - נזילות בגג הבניין המשותף. בנוסף, הדירה העליונה רגישה הרבה יותר למזג האויר. כלומר, חמה יותר בקיץ וקרה יותר בחורף. לכן, עלויות החימום והקירור בה יקרות יותר.
כאשר אתם עומדים לרכוש דירה בקומה גבוהה, ומוכנים גם לשלם כמובן פרמיה עבור הגובה, הנוף, האויר הפתוח וכו', חשוב עוד יותר לבצע את הבדיקות בעיריה, כדי לראות האם אין הפתעות - כלומר, האם הבית צמוד הקרקע שהמרפסתם שלכם אמורה להשקיף עליו מלמעלה, לא ייהרס לטובת רב קומות שיפגע מאוד באיכות החיים שלכם, יסתיר את הנוף ואת הרוח, וגם יפגע בפרטיות.
גם בניין ישר בן 3 קומות, עלול להפוך היום, בעקבות תמ"א 38, למגדל, ולכן כאמור, יש להתייחס לנתונים הקיימים במשנה זהירות.