בדיקות לפני קניית דירה - בעירייה

בדיקות לפני קניית דירה הן חובה והתעלמות מהן היא חוסר אחריות. דירה יכולה להתפס אצל רבים מאיתנו כנכס סטאטי, יציב ובלתי משתנה, אולם אין הדבר מדוייק לחלוטין. ישנם מקרים בהם מבנה הדירה יכול לגדול, להשתנות ואף לקטון בנסיבות מסויימות. עו"ד שי עמית

קבלנים הבונים בניני מגורים נוהגים לנצל את מלוא זכויות הבניה שהיו במועד בו נבנה הבנין. את זכויות הבניה בכל אזור קובעת תוכנית בנין עיר (תב"ע), שמטבע הדברים משתנה עם השנים. לכן, בדיקות לפני קניית דירה הן חובה,כאשר אתם מעונינים לרכוש דירה שנבנה לפני שנים, כדאי לבדוק האם השתנתה הת"ע מאז בנייתה, באופן שהתווספו זכויות בניה, או שמתאפשר לבנות בניה על גג הבנין, להוסיף אגף לאורך הבנין, להרחיב את קומת הקרקע וכיוצא באלה אפשרויות.

מבלי להכנס לעובי הקורה בנושא זכויות הבניה, אעיר רק כי הזכויות עצמן הינו נכס המהווה מעין חלק מהרכוש המשותף של הבנין, ולכל אחד מהדיירים יש חלק בזכויות הבניה, אף אם ניתן לנצלן בפועל רק בקומה העליונה לדוגמא. במקרה זה על בעל הקומה העליונה לרכוש את הזכויות מיתר הדיירים או לקבל מהם ויתור והסכמה.

כפי שרמזתי, לעיתים שטח הדירה שראיתם יכול להצטמצם, וזאת אם בעל הדירה הרחיב אותה על דעת עצמו בלבד, מבלי שהיו זכויות בניה מתאימות או מבלי שקיבל היתר בניה.

בדיקות לפני קניית דירה - שאפשר לעשות רק בעיריה

בדיקות לפני קניית דירה בעירייה. עיריית נצרת עליתהיה ופקחי העיריה יגלו את הבניה הבלתי חוקית, רשאית העיריה לפתוח בהליכים של הגשת כתב אישום נגד העבריין ובמקביל להוציא צו הריסה ביחס לבניה עצמה. כאשר בדקתם דירה שבכוונתכם לרכוש וגיליתם כי קיימת בניה לא חוקית, אל תקלו ראש בענין תוך תקווה כי הענין לא יתגלה ולא ישפיע עליכם.

בעיריות רבות נוהגים לשלוח פקחים שבודקים את הדירה לפני שהעירה מנפיקה אישור העברה לטאבו. לכן, אתם עלולים להקלע למצב בו חתמתם על הסכם רכישה, שילמתם את מרבית התמורה ובשלב הסופי, העירה לא תסכים להנפיק את האישור להעברה בטאבו, עד אשר לא תוסדר הבניה הבלתי חוקית או הריסתה.

משתנים נוספים שיכולים להשפיע על המבנה עצמו הינם האפשרות התכנונית להוסיף מעלית לבנינים בהם אין מעלית, הכרזה על בנין כבנין לשימור, דבר שיש לו השלכות כבדות משקל בכל האמור לתוספת בניה ושיפוץ הבנין, הגדלת הגדרת צפיפות יחידות הדיור בבנין ושינויים אחרים שכדאי לבדוק עם איש מקצוע, אדכירל או עו"ד.

לעיתים, חשוב במסגרת בדיקות לפני קניית דירה, לבדוק לא רק את הדירה או הבנין עצמם, אלא גם מה המצב התכנוני בשטחים הסמוכים לבנין. ראיתם דירה בבנין שלידו שטח ריק או בנין הרוס, בדקו מה מאפשרת התב"ע לבנות על המגרש הסמוך. לדוגמא: אם בכוונתכם לרכוש דירת פנטהאוז בבנין בן 4 קומות, תתאכזבו ודאי לגלות כי בעוד מספר שנים יבנה בנין בן 8 קומות לידכם ויסתיר את הנוף הנשקף מדירתכם. המקום בו ניתן לבצע את מירב הבדיקות ביחס למבנה הדירה ולבנין בו מצויה הדירה, הינה הרשות המקומית בתחומה נכללת הדירה.

מכתב אינפורמציה

בכל עיריה או מועצה מקומית ישנו מדור אינפורמציה בו ניתן לקבל את כל המידע התכנוני ביחס לדירה, לבנין, לאזור וכן ביחס לתוכניות בנין עיר רלוונטיות. ניתן לקבל את המידע בעל-פה, בביקור בשעות הקבלה של מדור האינפורמציה. לעיתים מדובר בשעות ספורות בלבד בשבוע, כמו בעירית תל-אביב בה קבלת הקהל הינה 3 ימים בשבוע בלבד בין השעות 8-10.

דרך נוספת היא לקבל "מכתב אינפורמציה" שירכז את המידע התכנוני ויהווה אסמכתא בכתב שניתן יהיה להסתמך עליה באופן ברור. במכתב האינפורמציה תגלו גם אם קיימת חבות בהיטל השבחה בגין הדירה, דבר שישפיע ודאי על התנאים המסחריים של העיסקה.

העיריות גובות אגרה של כ- 150 ש"ח עבור מכתב אינפורמציה, וניתן להזמינו באמצעות משלוח מכתב ושיק בגין האגרה. כמו בתחומים אחרים, חשוב מאוד לאסוף "מודיעין" לפני שמתקשרים בעיסקה לרכישת דירה, וביקור אחד בעיריה יכול לספק לכם תמונה חדה וברורה ביחס לנתונים שסקרתי ולסייע לכם לקבל החלטה נכונה ביחס לעיסקה פוטנציאלית.

הכותב הוא עורך דין המתמחה בנדל"ן

שלח מייל לשי עמית



מחשבון משכנתא

בקרת מבנים וליקויי בנייה:
חובה עם קבלת הדירה
זכרון דברים
הזכויות המשפטיות בדירה
הבדיקות החשובות בעיריה
מס שבח ומס רכישה
העברת החזקה בדירה
לוח התשלומים הנכון
עמותות לבנייה עצמית
בנייה עצמית או רכישה מקבלן
מי מחזיק בקרקע שעליה בונה הקבלן
רכישת דירה הנייר - הסיכונים וההגנות
סוגי הבטחונות שהקבלן יכול להציע
ערבות חוק המכר - על מה להקפיד
הפרת חוזה מצד הקבלן
תשלום דמי תיווך למספר מתווכים
קניית דירה בחברת גוש חלקה
הבטחת שכר דירה