לפרטים ולרכישת המדריך חזרה לעמוד הבית
לוחות כתוב לנו ארכיון TheMarker פורום מדור משפטי המדריך הטבות והנחות עמוד הבית
איטום: הכל מתחיל בראש  פברואר 2006

גג הבניין המשותף, מסתבר, הרבה יותר רגיש ופגיע מכפי שחשבתם. גם האיטום המשובח ביותר לא יוכל להתמודד עם הזנחה, פגיעה בשיפוע ושאר צרות.

בכתבה קודמת סקרנו את הדרכים לעבור את החורף בשלום בכל הקשור לאיטום, לנזילות ולרטיבות המאפיינת את עונת החורף. עכשיו הגיע הזמן לתת מספר טיפים הכרחיים הקשורים לכל היבטי הגג: העבודה עליו, בחירת אנשי מקצוע, תחזוקה שוטפת וכל מה שביניהם. מסתבר שהגג רגיש יותר מכפי שתוכלו לדמיין, ויש להעניק לו את מלוא תשומת הלב. רונן קלפוס, מנכ"ל חברת "תיבת נח" העוסקת באיטום, זיפות וסיוד גגות, מעלה מספר נקודות למחשבה. הקפדה על ההמלצות הללו עשויה לחסוך לכם ממון רב. לדבריו, לא צריך להיות מומחה לגגות, אלא פשוט להשתמש בשכל הישר ובביקורת תכופה.

דודים סוררים

לעתים קרובות, נוהג שכן זה או אחר להחליף את דוד השמש שעל גג הבית המשותף. במקרים רבים – ולא משנה עד כמה מוצלחת היתה ההחלפה – עלול להיגרם נזק לאיטום הגג. כך למשל, כאשר הדוד ו/או הקולט מונחים על הגג ללא תיווך של מרצפות. במקרה זה, החום שנפלט מהמערכת הסולארית עלול להמיס את הזפת מסביבה ולפגום באיטום. מומלץ להניח את המערכת כולה על מרצפות בגובה של כעשרה ס"מ.

מזגנים סוררים

במקרים רבים, בעליו של מזגן המותקן על הגג ייקחו את המזגן יחד איתם כאשר הם עוברים דירה. רגליו של מזגן שנשלף ממשטח הגג עלולות להותיר אחריהן חורים. גם אם מדובר בחורים קטנים יחסית, מי הגשמים יחלחלו אל תוכם ויגרמו לנזילות ולרטיבות בדירה (ועדיין לא דיברנו על פגיעה במערכות החשמל, שמטבע הדברים אינן חיות בשלום עם מים). במקרה כזה, אם מדובר בשכן אנונימי ובגג גדול ובו אלמנטים רבים כדודים ומזגנים – יהיה קשה למצוא את מקור הנזילה, ולעתים תיקון מקומי לא יספיק, אלא רק טיפול כולל, ארוך ויקר.

חוסכים בצנרת

זה המקום להזכיר לבעלי הדירות בקומה העליונה, כי ישנם מתקיני מזגנים ודודים שנוהגים לחסוך בצנרת. הפתרון שלהם: קידוח דרך הגג. במקרה כזה לא יעזרו גם יריעות האיטום המשובחות ביותר, ונזילה תהיה כמעט בלתי נמנעת. תסמכו על מי הגשם שהם יידעו למצוא את החור – קטן ככל שיהיה. בקיצור, יש לעקוב אחר אנשי המקצוע, ולהתעקש על צנרת ארוכה במקום קידוח קצר.

חשיבות השיפוע

גם אם קשה להבחין בכך בעין בלתי מיומנת, שיפועי הגג מתוכננים כך שיזרימו בניחותא את מי הגשמים אל עבר המרזבים. וכמו בטבע, סכר מלאכותי שכזה עלול לגרום להצפות ולבעיות רטיבות. אנשי מקצוע שאינם מתחום האיטום, נוטים לפעמים להתייחס אל הגג כאל פלטפורמת עבודה, מבלי לקחת בחשבון את היבטי האיטום. לדברי קלפוס, בעיה נפוצה הקשורה לפגיעה בשיפועי הגג היא אנשי מקצוע לא מיומנים, המתקינים צלחות לוויין או כבלים. את הכבלים העבים הם מותירים על הגג, ואלה חוסמים את זרימת המים. הפתרון: בקשו מהם להניח את הכבלים על מעקה הגג. אם העבודה כבר נעשתה, מומלץ להתקשר ולבקש שיעבירו את הכבלים בהקדם.

גג רגיש

חשוב לציין, כי עבודה המתבצעת על הגג צריכה להיות עדינה למדי. פטיש כבד, שנזרק באופן טבעי על הגג במהלך עבודת תיקון של דוד שמש, עלול לפגוע באיטום הזפת.

משקיען בלתי נלאה

אם אתם פוגשים לעתים קרובות את קבלן האיטום שלכם בדרכו לבצע תיקון נוסף על הגג, אין זה אומר שהוא נמנה על המשקיענים. אולי אפילו להיפך. מעבר לסיוד השנתי בתחילת כל קיץ, מי שמבצע עבודה משובחת יגיע אחת לחמש שנים בלבד.

הגג אינו מחסן

ישנם גגות שהפכו למחסן ובו ציוד ישן, רהיטים מזדקנים ושאר חפצים לא שימושיים. חשוב להקפיד ולהשאיר את הגג נקי וחלק, כדי לא לפגום בשיפועים או באיטום. בהקשר זה – אם כל דירות הבניין התחברו לטלוויזיה בכבלים או אל הלוויין, יש לשקול להסיר את האנטנה הישנה. מאחר שבראשה אין פקק, היא מתמלאת במים שעלולים לגרום לרטיבות על הגג. אם אינכם רוצים לפרקה, אפשר לכסות את ראשה בפקק או בכלי שימנע את חדירת המים.

ביקורת תקופתית

מומלץ לעלות מעת לעת אל הגג, ולוודא שהכל מתנהל שם למעלה על מי מנוחות: אין הצטברות של מים, אין סדקים חשודים במעטה האיטום וברזי העודפים של הדודים אינם מטפטפים. אם פגשתם בברז מטפטף, בדקו אותו שוב בעוד כמה ימים. אם הוא עדיין ממשיך בשלו, מומלץ להזמין שרברב שיחליפו בברז תקין. מעבר לאלה, מומלץ לרשום על כל דוד ו/או קולט שמש את שם הדיירים או את מספר הדירה. כך יהיה קל יותר לאתר את בעלי הבית במקרה של תקלה, ולטפל בה באופן נקודתי במקום לסגור את המים לכל השכנים.

פורסם במגזין עד גג של האגודה לתרבות הדיור
חזרה לשער מדור ועד הבית

ושלא יעבדו עליכם

  • רובנו נוהגים לעשות סקר מחירים לפני הזמנת שירות. במקרה של איטום הגג, יש לקחת בחשבון כי מחיר זול עלול בהמשך לעלות לכם ביוקר ובמפח נפש. כדאי לבדוק בשבע עיניים קבלן שהצעתו זולה באופן מפתיע. במקרים מסוימים, חאפרים ישתמשו בזפת לא תקנית, הזולה בכ-50% מזפת תקנית. זפת לא תקנית מיועדת לעבודות איטום במרתפים. היא רכה מאוד, ובשמש היא עלולה לשנות את צורתה ואת שיפועי הגג. אם הזפת שאתם פוסעים עליה נוטה לשקוע – סביר להניח שמדובר בתחליף הזול. אם כבר עבדו עליכם, מומלץ להקפיד לסייד את הגג היטב בסוף כל עונת גשמים. הסיוד יעניק לגג שכבת מיגון נוספת.


  • מצד שני – גם בשימוש בזפת תקנית ניתן לחסוך באופן שיפגע בכם, למשל, שימוש במעט מדי זפת. בקיצור, שימו לב לא רק לאיכות, אלא גם לכמות. אפשר להשתמש בכלל הבא: זיפות משובח, העושה שימוש בשתי שכבות זפת וביניהן שכבת פיברגלס, דורש 3 ק"ג לכל מ"ר. כדאי לבדוק כמה חביות הביא עימו הקבלן (חבית ממוצעת מכילה 180 ק"ג זפת), ולעשות את החישוב ביחס לשטח הגג.
  •  
    אודות & תודות | כתוב לנו | פרסם באתר | הרשמה למבצעים | לקניית המדריך לרכישת דירה |